IndexEmail
English          
Keresés
 
www.magyarnok.hu | www.marciusafogyatekossaggalelonoke.hu | www.legjobbnoimunkahely.hu | www.zsidonok.hu | www.trameproject.net
 
 

nea emetBan Ki-Moon Nyilatkozata az Idősek Nemzetközi Napján    


Egyesült Nemzetek Szervezete 


2010. október 1.

World

 „Ezen a napon ünnepeljük az  Idősek Nemzetközi Napjának 20. évfordulóját. Az idősek rendkívül értékes szerepet játszanak minden társadalomban  mint vezetők, mint gondoskodók és önkéntesek . Mégis érzékenyen érinti őket a hátrányos megkülönböztetés, bántalmazás, elhanyagolás és az erőszak.

Az Egyesült Nemzetek régóta harcol az idősebb személyek jogaiért és jólétérét, és hogy hallathassák a hangjukat. Az idei megemlékezésen a nehezen kivívott eredményeket ünnepeljük, különösen azokat, amelyek a millenniumi fejlesztési célokhoz kapcsolódnak. Sok országban alakult kedvezően az idős emberek helyzete, a szegénység és az éhezés visszaszorításának, a gyógyszerekhez és orvosi és egészségügyi szolgáltatások való hozzáférésnek valamint a javuló oktatási és munkalehetőségeknek köszönhetően.

Mégis, egyenetlen a haladás, ami a millenniumi fejlesztési célokra összességében jellemző, minden országban és régióban. Például, azokban az országokban, amelyeket leginkább sújtott az AIDS-járvány, gyakran a nagyszülőkre marad az AIDS-árvákról való gondoskodás.  A szub-szaharai Afrikában, a 60 éves és annál idősebb vidéki nők 20 százaléka az unokák kizárólagos támogatója. Ezeknek a gondozóknak, akik a megnövekedett és gyakran váratlan feladatokhoz  általában kevés, vagy semmilyen forrással nem rendelkeznek, nagy szükségünk van  szociális szolgáltatásokra, különösen a szociális nyugdíjakra, hogy nekik és családtagjaiknak egyáltalán esélye legyen az életre a  puszta túlélésen felül.

Az idősek száma és aránya rohamosan nő. Az elmúlt három évtizedben számuk megduplázódott. 2050-re, a világon az idős emberek összesen 2 milliárdan lesznek – ez egy jelentős elmozdulás a világ demográfiai arculatában, amelynek következményeivel mindnyájunknak kell számolni.


Ezen a nemzetközi napon, felkérem a kormányokat, hogy tegyenek többet idősebb személyek igényeinek kielégítése érdekében. A legszükségesebb intézkedések jól ismertek: hozzájutás az általános szociális szolgáltatásokhoz, a nyugdíjjal kapcsolatos tervezések számának és érdemi növelése és azoknak a jogszabályoknak és politikáknak a  megteremtése, amelyek megakadályozzák az életkorral és nemekkel kapcsolatos munkahelyi diszkriminációt.

Még  öt év van hátra a 2015-ös Millenniumi Fejlesztési Célok határidejéig, itt az ideje, hogy  a kormányok mindenhol megteremtsék a pénzügyi, jogi és szociális védelmet szolgáló intézményes kereteket, hogy  több millió idős embert kiemeljenek a szegénységből, és biztosítják jogaikat a méltóságteljes, produktív és egészséges élethez. " 
tuzla

be the change

TRAME

ENSZ hírek

mnksz15
 
 
   
Az MNKSZ honlapjainak fejlesztését és karbantartását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja