IndexEmail
English          
Keresés
 
www.magyarnok.hu | www.marciusafogyatekossaggalelonoke.hu | www.legjobbnoimunkahely.hu | www.zsidonok.hu | www.visegradwomen.net
 
 

nea emet     A „LEGJOBB NŐI MUNKAHELY 2008” DÍJAK ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

„A civil szervezetek feladata nem a kritizálás vagy a büntetés, hanem a példaadás” – mondta Ferenczi Andrea, az MNKSZ elnöke a díjátadási ceremóniát megnyitó köszöntőjében. Ennek a gondolatnak a szellemében került megalapításra 2007-ben, az Európai Unió Esélyegyenlőségi Évében a „Legjobb Női Munkahely” és a „Női Esélyegyenlőségért” díj. A „Legjobb Női Munkahely” pályázat iránt egyre nagyobb a vállalatok érdeklődése: míg első alkalommal összesen 10 pályázat érkezett be, a 2008. október 17-én kihirdetett második pályázatra már ennek a duplája, 20 pályázat érkezett.

Járóka Lívia EP képviselő köszöntőjében a civilek és a gazdasági szereplők szorosabb együttműködését szorgalmazta, hiszen ahogy fogalmazott, a civilek feladata, hogy hassanak az üzleti szférára. A „Legjobb Női Munkahely” pályázatot méltatva elmondta: „Üzenetet kell küldeni a világnak, hogy jobban lehet úgy dolgozni, ha mellette a családdal is nívós időtöltésre van lehetőség”. A képviselő asszony külön kiemelte a férfiak és nők bére közötti, ma is fennálló különbségeket: a non-profit szektorban a különbség a férfiak javára 22%, a versenyszférában 18%, míg a közszférában 21% - mondta. Emellett a hajléktalan és a mélyszegénységben élő nők halmozottan hátrányos helyzetére is felhívta a figyelmet, kérve a munkaadókat, hogy amikor a nők érdekében döntéseket hoznak, rájuk is figyeljenek.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Járóka Líviához hasonlóan sürgető feladatként jelölte meg a bérolló összezárását. Nem kvalifikált állásoknál kisebb az eltérés a női és férfi bérek között, azonban magas beosztású pozíciók esetén akár 30% is lehet az eltérés – hangsúlyozta az államtitkár. Ezzel szemben áll az a tény, hogy „a nők kitartóbbak, szorgalmasabbak, mint a férfiak, és nem csak abszolút értékben iratkoznak be többen egyetemre, hanem többen is fejezik be” – mondta Korózs Lajos.

Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke a legtöbb nők által elszenvedett diszkriminatív esetet eredményező életeseményként a gyermekvállalást nevezte meg. Problémát jelent, hogy minden szinten azonnali megoldásokat keresnek a cégek, ezért sok esetben ha szülés után egy nő vissza szeretne menni dolgozni a munkahelyére, már csak alacsonyabb beosztásban tudnak neki pozíciót kínálni – mondta az EBH elnöke. A diszkrimináció fentiekhez hasonló direkt formái mellett közvetett diszkrimináció is sokszor tapasztalható – tette hozzá Dr. Demeter Judit -, például akkor, ha a munkáltató olyan munkarendet rendel el, amely megakadályozza a szülőket abban, hogy bölcsődébe vagy óvodába tudják vinni a gyermeküket.

A köszöntők után a két kategóriában kiosztott díjak ünnepélyes átadása következett:
Az I. és II. Kategória díjazottjainak Ferenczi Andrea, Korózs Lajos, Járóka Lívia, Dr. Demeter Judit és Fazekas Gyöngyi (MNKSZ) adták át a díjakat.
Ezután következett a vállatok bemutatkozása, melynek kapcsán minden díjazott cég egy rövid, pár perces prezentációt tartott saját legjobbnak vélt gyakorlatairól, melyek hozzásegítették a díj elnyeréséhez.

A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriában az SAP Hungary Kft. és a Citi Szolgáltató Központ ért el megosztott első helyezést. Ablonczy Balázs, az SAP ügyvezető igazgatója cége üzenetét tolmácsolta a jelenlévőknek: „Diverzitás a hajtóerő”. Az SAP legjobb gyakorlatai közül a női toborzási napot, a rugalmas munkaidő lehetőségét, önkéntes céges projektjeiket és a kismamáknak felajánlott, a szülés utáni időszakra vonatkozó szándék-megállapodás megkötésének lehetőségét emelte ki.

A Citi Szolgáltató Központ képviseletében Nynke de Jong, a Citibank Közép-Európai HR Igazgatója vette át a díjat. Mint mondta, a Citinél a cégkultúra természetes része az inklúzió és a diverzitás, hiszen másképp nem felelhetnének meg eleve diverz ügyfélkörük igényeinek. Legjobb gyakorlataik illusztrálására Ms. de Jong az állásmegosztást, a rugalmas és részmunkaidőt, a mentorálási rendszert és az alkalmazottaknak tartott rendszeres képzéseket említette.

Ugyanebben a kategóriában második helyezést ért el az ELMŰ NyRt. A díjat átvevő Dr. Marie-Theres Thiell, az Igazgatóság Tagja a 2006-ban a csoport minden tagjánál életbe léptetett diverzitás irányelvet emelte ki, melynek részeként az anyavállalat figyelemmel kíséri a női munkatársak és vezetők szakmai előmenetelét.

Az első kategória harmadik helyezettje a GE Hungary Zrt. Energy Divíziója lett. Szabó Letícia humán erőforrás menedzser a divízió családbarát gyakorlatait mutatta be, melyek között szerepel a családi és sportnap, egy céges fitness terem létesítése, hogy a női munkatársak könnyebben ápolhassák szépségüket, illetve különféle programok és workshopok. A nők vezetői készségeinek fejlesztése érdekében a cégen belül Nők Hálózata csoport működik.

A 30-250 fő munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriában az első helyezést az evopro Kft. érte el. „Nem női munkahely vagyunk, hanem olyan munkahely, ahol a nők szívesen dolgoznak” – mondta a díj átvételekor Mészáros Csaba ügyvezető igazgató. „Fontos, hogy helyi szinteken alakuljanak ki ezek a gyakorlatok, és a mindennapok részét képezzék” – tette hozzá.

Ugyanebben a kategóriában a Zalavíz Zrt. kapta a második helyezésért járó díjat. A cég legjobb gyakorlatai közé sorolta Miklósné Csondor Magdolna kommunikációs főelőadó a cég által lehetővé tett atipikus foglalkoztatási módokat, az egyéni munkaidő-meghatározást, a GYED-ről és GYES-ről visszatérők segítését, illetve a „nőmentes napot”, amikor is csak a férfiak dolgoznak, a nők pedig kirándulnak.

E kategória harmadik helyezettje a THERMAL HOTEL AQUINCUM Zrt. Ramada Plaza lett. „Törekszünk arra, hogy mi legyünk a legbarátságosabb, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda” – mondta Fazekas Tamás igazgató. A női munkavállalók igényeit kiemelten is igyekeznek figyelembe venni, melyet bizonyít, hogy felmérést végeztek körükben arról, miként látják megvalósulni munkahelyükön az egyenjogúsági kérdéseket.

A „Legjobb Női Munkahely 2008” pályázat keretében három különdíj is átadásra került. A különdíjakat átadták: Ferenczi Andrea, Dr. Herczog László, Szociális és Munkaügyi miniszter, Korózs Lajos, Dr. Demeter Judit és Dr. Gurmai Zita, EP képviselő.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium különdíját az IC Companys Hungary Kft. nyerte el, a díjat átvette: Szántó Éva, Retail Area Manager, a Figyelő Különdíját az ALCOA-Köfém Kft. nyerte el, átvette Sas Erika kommunikációs vezető, a Világgazdaság különdíját pedig a Kanizsa Trend Kft. nyerte el, átvette Décsy Éva, marketing vezető, aki egy rövid prezentációt tartott a cégről.

 

Fotók 
wfc


fahidi

 
 
   
Az MNKSZ honlapjainak fejlesztését és karbantartását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja